Meksikanske myndigheter sliter med å følge med når karteller omfavner krypto

Lederen for en større meksikansk finansiell etterretningsenhet har klaget over at lokal politimyndighet bare har en fjerdedel av personalet den trenger for å svare på kryptovask fra karteller.

Meksikanske myndigheter rapporterer om en økning i bruken av kryptoaktiver for å hvitvaskere midler av kriminelle syndikater i Latin-Amerika.

I en 8. desember-rapport fra Reuters beskrev sjefen for Mexicos finansdepartementets finansielle etterretningsenhet, Santiago Nieto, hvordan karteller bruker krypto til å hvitvaske penger oppnådd i ulovlige aktiviteter.

Neito hevder latinske karteller vil vanligvis sette inn sine dårlig oppnådde gevinster på forskjellige bankkontoer som beløp på mindre enn $ 7500 – terskelen som vil be bankene om å flagge en transaksjon. Midlene brukes deretter til å lage et utall små mengder Bitcoin (BTC), som deretter kan overføres friksjonsfritt over landegrensene.

En lov fra 2018 påla at registrerte kryptohandelsplattformer rapporterte overføringer som overstiger 56.000 meksikanske pesos (ca. $ 2.800).

Lokale myndigheter håper dette kan hjelpe dem med å svare på bruken av digitale eiendeler i organisert kriminalitet

Arresten av menneskehandleren Ignacio Santoyo i april 2019 ble tilskrevet loven, og myndighetene identifiserte at Santoyo og hans søster hadde anskaffet mer enn $ 22 000 BTC på den lokale børsen Bitso.

Hector Ortiz, den siktede lederen for det meksikanske cyberhackingsyndikatet Bandidos Revolution Team, ble på samme måte arrestert etter at politiet identifiserte at han hadde brukt BTC på „titusenvis av dollar“ – dette ga etterforskerne grunn til å spore hans lokasjoner ved hjelp av mobiltelefondata.

Imidlertid fortalte Rolando Rosas, sjefen for den meksikanske advokatkontorets Cyber ​​Investigations Unit, Reuters politimyndighet mangler ressursene som trengs for å takle kryptovaluta-drevet hvitvasking. Han sa at enheten har 120 ansatte – omtrent en fjerdedel av det som kreves – og det slet med å holde tritt med 1033 Bitcoin-terskelvarsler som ble utløst på registrerte handelsplattformer i år.

Omtrent 98% av transaksjonene ble rapportert av Volabit – en børs som opererer i Jalisco New Generation Cartels hjemstat Jalisco. Volabits generaldirektør Tomas Alvarez sa til Reuters:

“Det er en feil […] å anta at siden varslene genereres av et selskap basert i Jalisco, må de samsvare med innbyggerne i Jalisco […] vi har brukere fra hele landet. Faktisk er de fleste rapportene ikke fra brukere som bor i Jalisco. ”

I januar noterte en rapport fra United States Drug Enforcement Agency en nedgang i beslag i harde valuta fra $ 741 millioner i 2011 til $ 234 millioner i 2019, antydet at organiserte kriminalitetsgjenger nå bruker kryptoaktiver for å drive mye av deres hvitvaskingsaktiviteter.